26 ting du bør vite når du kjøper klær til barn
Det er få ting som er så søte som bittesmå babyklær. Men hvilken størrelse skal du kjøpe, og hvilke typer plagg er egentlig mest praktiske?
Moonee har de beste barneklær på nett. Billige barneklær i god kvalitet. Outlet barneklær og tilbehør.
1. Klesstørrelsene er i alder og/eller lengde
Stort sett oppgis klesstørrelsene enten i babyens fulle lengde i centimeter (eks. 50, 56, 62 osv.) eller i alder (0-3 mndr, 3-6 mndr eller bare 6 mndr, 9 mndr). Størrelsen betyr at klærne passer inntil barnet er så stort. Er babyen 6 måneder, velger du derfor størrelse 74 eller 6-9 mndr (9 mndr). Nettbutikk. Salg barneklær
Størrelser på babyklær:
50: 0-1 måned
56: 1-2 måneder
62: 2-4 måneder
68: 4-6 måneder
74: 6-9 måneder
80: 9-12 måneder
86: 12-18 måneder
92: 18 måneder-2 år
98: 2-3 år
104: 3-4 år
110: 4-5 år
116: 5-6 år
Etter hvert kan du også støte på doble størrelser, som 98/104 og 110/116. Det vil da si at klærne antas å passe i to år (2-4 år og 4-6 år).
Barneklær og tilbehør tilbys fra moonee, i god kvalitet og best pris.
2. Klær i samme størrelse er ikke alltid like store
En skulle tro at klær med samme størrelse er like store, men det er slett ikke alltid tilfellet. Noen er store i størrelsen, andre små – og dette varierer fra merke til merke (og fra land til land). Ofte er for eksempel franske og spanske klær små i størrelsen, mens skandinaviske er større. Er du usikker, er det lurt å gå opp en størrelse – det er hyggeligere at babyen kan vokse inn i klærne, enn at de er akkurat passe bare en kort stund.
3. Barnet ditt vokser kanskje fortere enn størrelsene skulle tilsi
Er babyen din helt på snittet, vil du kunne følge størrelsene sånn noenlunde ut ifra alder. Men barn vokser ikke alltid helt jevnt, eller følger snittet. En stor baby vil bruke størrelser tilsvarende en høyere alder, og små babyer mindre. Noen gjør også byks i veksten som gjør at plagg som passet én uke, er altfor små neste uke. Det er lurt å handle litt i forkant slik at du kan fase ut en størrelse, og fase inn den neste i en overgangsperiode.
4. Dette betyr luestørrelsene
Luestørrelsene er som regel babyens hodeomkrets i centimeter. Men ikke la deg lure – her er det lurt å prøve luen på før du kjøper den. Det er stor variasjon!
5. Slik forstår du skostørrelsene
Skostørrelsene fungerer på samme måte for barn som for voksne. Og sko bør alltid prøves på – akkurat som når du skal kjøpe sko til deg selv. Noen barn har smale føtter, andre breie – og skovalget bør tilpasses barnets fot. Be om hjelp når du skal kjøpe sko til barn. En regel er at det skal være fingersbredd å vokse på i skoen, men skoen skal heller ikke glippe.
6. Ikke kjøp for mye klær – babyer vokser fort!
Det er mange som har pakket ned klær som knapt har rukket å bli brukt før de er blitt for små. De minste babyplaggene er søte, men noen passer aldri den aller minste klesstørrelsen. De minste klesstørrelsene varer også kortere, så du trenger færre plagg. Du trenger sannsynligvis ikke 20 bodyer i størrelse 50, så et tips er å kjøpe noen i forkant, og heller supplere ved behov. Det er heller ikke noe i veien for å bruke en størrelse før den passer perfekt – å brette opp ermene litt går helt fint an – så lenge babyen ikke svømmer i klærne.
7. Dette kan være greit å ha i basisgarderoben
Det er ikke uten grunn at mange babyer ofte blir sett i body og strømpebukse. Det er enkelt og behagelig. Noen bukser, sokker, luer og jakker er også greit å ha. Ellers sper du på etter årstid. Babyer skal kunne være aktive, så velg klær som gir det god bevegelsesfrihet.
Ull er gull året rundt.
8. Ull, bomull, bambus…?
Ull er gull sies det, og ikke uten grunn. Men ellers er det smak og behag. Barn med atopisk eksem trives som regel best i andre materialer enn ull. Husk at bomull tørker sakte i forhold til andre materialer – både med tanke på klesvask og om barnet skulle bli vått (eller sikle eller smake på klærne sine) – og dermed kaldt.
9. Kjøp riktig størrelse til riktig årstid
Det kan være fristende å handle klær på salg, men da gjelder det å tenke lurt så du ikke sitter med shorts som passer i november eller vinterdress som passer på sommeren. Klesstørrelsene er som sagt en god veiledning, men du må alltid ta hensyn til ditt barns vekst. Vokser babyen din fortere enn snittet, kan vinterdressen være for liten allerede før jul, og du må kjøpe to.
10. Unngå klær med hette til babyer
Det kan se stilig og kult ut, men det er ikke spesielt behagelig å ligge flatt med en klumpete hette under hodet. Inneklær med hette er ikke å foretrekke så lenge babyen ligger mye på ryggen. De kan heller komme når barnet blir eldre. Eventuelt kan du velge klær med hette på de plaggene som skal brukes utendørs – når hetten faktisk har en funksjon.
11. Kjole er søtt, men ikke alltid så praktisk
Søte små kjoler har en tendens til å samle seg under armene på babyer, og kan skape veldig mye frustrasjon i krabbe-alderen hvor kjolen rett og slett gjør bevegelse vanskelig. Kjole til penbruk er fint, men du trenger sannsynligvis ikke så mange av dem. Derimot kan de være både søte og praktiske når barnet kan gå.
12. De vanskelige sokkene
Babyer og sokker er ikke alltid så enkelt å kombinere. De har en tendens til å falle av. Her gjelder det å prøve seg fram – hvilke sitter best på ditt barn? Virker det best om sokkene er under buksen, eller over? Noen sokker har rullekant som kan være praktisk å strekke ut, slik at de blir knestrømper – både lunt og godt, og litt bedre hold.
13. Sparkebukse – med eller uten fot?
De første dagene og ukene trives mange babyer i fosterstilling – altså med føttene trukket opp inntil kroppen. Da kan sparkebukser med fot gjøre at hele babyen blir liggende i kroppsdelen av buksen, mens føttene er tomme. Når babyen retter seg litt mer ut, kan sparkebukse med føtter være søtt, men erfaringsmessig vokser babyer fortere ut av slike bukser. Sparkebukser uten føtter er ofte å foretrekke, men krever jo at man finner sokker som sitter på (se punktet over). Noen sparkebukser har ribbekant nede som gjør at man kan begynne å bruke dem allerede før klesstørrelsen passer. Enkelte har også en nedbrettkant som gjør at buksene kan vare lenge. Dette gjelder også for pyjamaser og heldrakter.
14. Omslagsbody – en gave til foreldre (og nyfødte)
Bodyen var en gave til foreldre da den kom, og omslagsbodyer er absolutt gull verdt den første tiden. Å tre det vesle, dinglete hodet gjennom en trang halsåpning er ikke noe foreldre ønsker å prøve seg på. Og det trenger de heller ikke hvis de velger omslagsbodyer. For de minste størrelsene er omslagsbodyer å foretrekke, men ikke nødvendig så snart babyen hode og nakke er mer stabile og robuste.
15. Vask før bruk!
En god regel er å alltid vaske babyens klær før bruk. Ofte vil det være kjemikalier igjen på klærne etter produksjon eller behandling, og uansett om det ikke skulle være det, kan de være fulle av støv og lignende etter å ha hengt i en klesbutikk.
Utvilsomt søtt, men ikke det beste antrekket for fysisk aktivitet.
16. Kult til fest, praktisk til hverdags
Det er utrolig mange søte, stilige og tøffe babyklær. En del av dem er også praktiske, men langt fra alle. En kul dongeribukse og skjorte er søtt til fest, men upraktisk til hverdags. Tenk på dette når du handler klær. Husk gjerne også på lommeboken oppi alt dette – mange av de kule klærne er dyre, og hvis man bare regner med å bruke dem en gang eller to…
17. Tenk klesvask (og tromling) når du handler klær
Det kan absolutt være en fordel om babyklærne kan vaskes på 60 grader. Det vil komme flekker på klærne som ikke vil gå bort på lave vasketemperaturer. Det er også lurt om klærne kan vaskes sammen med andre plagg – enten babyens egne eller resten av familiens. Har du tørketrommel bør du sjekke at klærne kan tromles – og det kan være lurt, for babyklær må vaskes ofte. Tromler du ikke klærne, må du berene litt flere plagg.
18. Hvis babyen gulper
Noen babyer gulper ingenting, andre litt eller mye. Har du en baby som gulper mye, vil du fort erfare at det blir mye klesvask. Sørg derfor for å ha nok av basisplaggene (ikke glem å ha nok pyjamaser), og husk at gulpesmekker/siklesmekker kan gjøre underverker for skittentøyskurven.
19. Sko til babyer – nødvendig?
Nei, er det korte svaret. Faktisk rådes man til å ikke bruke sko til barn før de begynner å gå utendørs. Foten formes best av å ha minst mulig mellom den og underlaget. Det aller beste er å gå barføtt når underlaget og temperaturen tillater det. Babysko er søte, men kan også være en hindring når babyen skal bevege seg. Så det beste tipset er å unngå det i størst mulig grad. Sokker i vanntett stoff gjør jobben når babyen er utendørs, og ellers vil sokker gjøre nytten.
20. Dobbelt av alt?
Trenger man å ha dobbelt av alt – i tilfelle noe skulle bli vått? Nei, ikke alltid. Noe handler også om hvor mye du gidder å dra fram og tilbake, for eksempel til barnehagen. Ekstra skift må man jo ha i barnehagen, men en ekstra vårdress? Tja… Noen mener ja, andre nei. Kan regntøyet fungere i noen timer? Et godt tips er å se behovet an. Ser du at det er lurt å ha et regnsett hjemme og ett i barnehagen, kjøper du dobbelt. Da kan du også ta med hjemmesettet i barnehagen når det andre er vått.
21. Tenk lagvis bekledning
Som regel kler vi barna for varmt. Tar du da av en tykk genser, kan det bli for kaldt. Flere tynne lag er å foretrekke, gjerne med ull innerst.
22. Fort gjort at babyen blir for varm
Babyer som ligger i varme poser i vogn og bilstol trenger som regel lite klær på seg. Babyer er heller ikke så gode til å justere kroppstemperaturen, og kan lett bli for varme. Kjenn etter i babyens nakke – armene og føttene kan være kalde selv om babyen er varm. Babyer kan få varmeutslett når de blir for varme. Tykk dress oppi posen er for eksempel sjelden en god idé.
23. Kle av babyen innendørs!
Er du på handletur og babyen sover i vognen? Det kan være fristende å la den vesle være i fred, men det kan fort bli kokvarmt i en tett pose og med tykk lue på innendørs. Du bør alltid kle av barn når du går inn et varmere sted. Husk også at du aldri skal dekke til vognåpningen med tepper eller annet – det kan i verste fall føre til krybbedød. Kle gjerne babyen i klær som er enkle å ta av slik at du ikke vekker den når du kler litt av den.
24. Tilbehør – hårbånd, solbriller og caps – hva er praktisk og ikke?
Det meste av tilbehør til babyer er ikke praktisk. Det er naturligvis unntak, og personlige preferanser. Men babyer vil som regel rive av seg både hårbånd, solbriller og kule capser ved første anledning. Så spørs det jo om det har en funksjon eller ikke. Babyens øyne må for eksempel naturligvis beskyttes mot sol på et vis. Her gjør du deg egne erfaringer, men tenk gjerne gjennom hvorfor du kjøper slike ting – er det for din del eller babyens?
25. Sovepose/sovesekk kan være praktisk
Det finnes nattkjoler/sovesekker som ikke har føtter, men som kan snurpes sammen i fotenden. Disse er veldig praktiske de første ukene hvor babyen trekker føttene inntil kroppen. De gjør også nattlige bleiebytter enklere. Noen sverger også til soveposer som babyen kles på i stedet for dyne. Noen festes med knapper, andre med glidelås, og noen kan åpnes i fotenden for enkelt bleiebytte.
26. Halsluer er praktiske
Babyer har ikke særlig lang hals, og det kan være vanskelig å komme til med en hals eller et skjerf, men det kan bli for kaldt uten noe. Da er halsluen veldig praktisk. Lue og skjerf i ett. Det finnes tynne varianter som kan brukes under tykkere luer eller i overgangsårstider, eller tykkere vintervarianter.
Click here to go to moonee